H κυρία Κλάιν στο Θέατρο Εξαρχείων
ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/culture/110239/h-kyria-klain-sto-theatro-exarcheion/
03.02.2002
H «Κυρία Κλάιν», το έργο του Αγγλου θεατρικού συγγραφέα Νίκολας Ράιτ, είναι η καινούργια παραγωγή του θεάτρου Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69), που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου.
H «Κυρία Κλάιν» γράφτηκε το 1988 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας. Χαρακτηρίζεται από δραματικές εντάσεις, πολύ γρήγορο ρυθμό αλλά και ένα αβίαστο χιούμορ, φυσικό για έναν συγγραφέα όπως ο Ράιτ που έχει γράψει και αρκετές κωμωδίες.
Τρεις γυναίκες και οι τρεις ψυχαναλύτριες, μια μάνα -η περίφημη Μέλανι Κλάιν- η κόρη της και η φίλη της περνούν μια νύχτα μαζί, στο Λονδίνο του 1934. O ξαφνικός θάνατος του γιου και αδελφού δημιουργεί άγριες συγκρούσεις, συνεχείς ανατροπές, ανταγωνισμό, ενοχές, πάθη.
Η Βιεννέζα Μέλανι Κλάιν θεωρείται η σημαντικότερη ψυχαναλύτρια της Ευρώπης. Υπήρξε χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα, η οποία αμφισβητώντας σε κάποια σημεία και τον «βασιλιά» Φρόιντ, τάραξε τα νερά της ψυχανάλυσης στις δεκαετίες του ’30 και του ’40, χάραξε καινούργιους δρόμους και έθεσε τα θεμέλια της παιδοψυχανάλυσης.
Στην παράσταση του θεάτρου Εξαρχείων, τη διάσημη ψυχαναλύτρια υποδύεται η Ελένη Χατζηαργύρη. Μαζί της παίζουν η Αννίτα Δεκαβάλλα και η Χριστίνα Αλεξανιάν.
H σκηνοθεσία είναι του Τάκη Βουτέρη, η μετάφραση της Αννίτας Δεκαβάλλα, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Βαφιά και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.
ΚΑΙ ΠΗΓΗ:
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1139987
Η πρεμιέρα της «Κυρίας Κλάιν»
Χριστίνα Αλεξανιάν, Ελένη Χατζηαργύρη, Αννίτα ΔεκαβάλλαΠέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Πρεμιέρα, σήμερα, στο «Θέατρο Εξαρχείων», με το έργο «Η Κυρία Κλάιν» του πρωτοεμφανιζόμενου στην Ελλάδα Νίκολας Ράιτ, που ανεβαίνει σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, σκηνικά Γιώργου Βαφιά.
Παίζουν: Ελένη Χατζηαργύρη, Αννίτα Δεκαβάλλα, Χριστίνα Αλεξανιάν.
Το έργο εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας νύχτας, στο Λονδίνο του 1934. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας άγριων συγκρούσεων, καθώς οι τρεις γυναίκες αψιμαχούν, οι συμμαχίες αλλάζουν και αποκαλύπτονται συναισθήματα αγάπης, μίσους, ανταγωνισμού, πάθους, ενοχές και προδοσίες.
Η Βιεννέζα Μέλανι Κλάιν
είναι υπαρκτό πρόσωπο και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ψυχαναλύτριες της δεκαετίας του '30, αφού τάραξε τα νερά αμφισβητώντας τον Φρόιντ.
Ο συγγραφέας τονίζει: «Δεν έχει καμία σημασία για το έργο, αν εγώ είμαι υπέρ ή κατά της ψυχανάλυσης, αν συμφωνώ ή όχι με τις θεωρίες της Κλάιν, αφού η ιστορία των τριών αυτών γυναικών - παρά το ότι ήταν ψυχαναλύτριες - λειτουργεί σαν μεταφορά για τις σχέσεις οποιασδήποτε μάνας με την κόρη της και τη φίλη της.
Το έργο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινωνίες, όπου η μάνα έχει κυρίαρχο ρόλο, όπως, για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική».
Πολύ καλή αυτή η παράσταση, δύσκολο το τέλος... Υπέροχη η Ελένη Χατζηαργύρη...
Lamprini T.