ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στην ηθοποιό Ελένη Χατζηαργύρη
στο λινκ... :
https://www.ertnews.gr/anadromes/ert-archeio-afieroma-stin-ithopoio-eleni-chatziargyri-video/
Lamprini T.
Η σπουδαία δασκάλα και ηθοποιός του θεάτρου Ελένη Χατζηαργύρη έφυγε από τη ζωή την 1η Οκτωβρίου 2004. Ξεχώρισε για την σκηνική της παρουσία και την υποκριτικό της ταλέντο Διακρίθηκε κυρίως σε δραματικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου και διέπρεψε ως πρωταγωνίστρια στο αρχαίο δράμα. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης όπου και πρωτοεμφανίστηκε. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, όμως την πορεία της σηματοδότησε η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο. Επί μία εικοσαετία (1962-1982) παρέμεινε πρωταγωνιστικό στέλεχος καλύπτοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο της κλασικής δραματουργίας αλλά και της αρχαίας τραγωδίας. Στον κινηματογράφο έλαβε μέρος σε διάφορες ταινίες μελό, ωστόσο προτίμησε το θέατρο. Η τελευταία εμφάνισή της στη σκηνή ήταν το 2002 στο έργο «Η κυρία Κλάιν» του Ν. Ράιτ. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά την σπουδαία ηθοποιό παρουσιάζοντας την εκπομπή: ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ (video)
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στην ηθοποιό Ελένη Χατζηαργύρη γίνεται παρουσίαση της ζωής και της καλλιτεχνικής πορείας της διακεκριμένης ηθοποιού. Η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Ελένη Χατζηαργύρη, παρουσιάζεται και αυτοβιογραφείται, κάνει μνεία στους ρόλους της, στη σχέση της με τους μεγάλους δασκάλους και με τους μαθητές της. Μιλάει για το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής της καριέρας στο Θέατρο Τέχνης, θυμάται την πρώτη της συνάντηση με τον Κάρολο Κουν και περιγράφει την ατμόσφαιρα των μαθημάτων της Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, τότε που στεγαζόταν στο Ελληνικό Ωδείο της οδού Φειδίου. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον σύζυγό της Κώστα Χατζηαργύρη, αργότερα πεζογράφο, ο οποίος στήριξε οικονομικά την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης. Η σπουδαία ηθοποιός αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της πολυετούς συνεργασίας της με το Εθνικό Θέατρο του οποίου υπήρξε μια από τις βασικές του πρωταγωνίστριες. Από τις πρώτες της εμπειρίες ήταν η επαφή της με την Παξινού και τον Μινωτή. Η ίδια καθιερώθηκε ως άριστη δραματική ηθοποιός σε πρωταγωνιστικούς ρόλους του αρχαίου δράματος αλλά και του κλασικού ρεπερτορίου. Από τους πρώτους της ρόλους ήταν εκείνος της Μάσσα στις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ, έργο από το οποίο απαγγέλλει απόσπασμα στην εκπομπή.
Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου, ο Μάριος Πλωρίτης, μιλάει για την επί δεκαετίες μεστή παρουσία της Ελένης Χατζηαργύρη, το σπάνιο ήθος και το ταλέντο της. Κάνει αναφορά, επίσης, στην παρουσία της στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο του 1950, στις μελοδραματικές ταινίες. Η ταινία «Καταδρομή στο Αιγαίο» σε σενάριο-σκηνοθεσία του Μ. Καραγάτση ήταν η αιτία να φύγει από το Θέατρο Τέχνης, όπως η ίδια αφηγείται. Ισχυρή υπήρξε η παρουσία της και στο Ραδιόφωνο. Διαβάζει στην εκπομπή απόσπασμα του δραματοποιημένου μυθιστορήματος «Ο Θρύλος του Κωνσταντή». Αλλού αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια συνδεδεμένα με τον γενέθλιο τόπο της, τη Χαλκίδα. Μιλάει ακόμη για τη διδασκαλία του θεάτρου και για την ιδιότητά της ως δασκάλας, καθώς για πολλά χρόνια δίδαξε σε διάφορες δραματικές σχολές, όπως στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Προβάλλονται στιγμιότυπα από τη διάρκεια διδασκαλίας με την ίδια και τους μαθητές της. Ανάμεσα στις μαθήτριες εμφανίζεται η Ελένη Ράντου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και θεατρικών παραστάσεων όπου συμμετείχε η Ελένη Χατζηαργύρη, καθώς και πλάνα της ίδιας με την εγγονή της Σάννυ Χατζηαργύρη. Έτος παραγωγής: 1982 Σκηνοθεσία: Κωστής Ζώης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου